POLICIJSKA UPRAVA SPLITSKO – DALMATINSKA
Trg Hrvatske bratske zajednice 9, 21 000 Split, tel.: +385 21 307 111
splitsko-dalmatinska uprava > Vijesti > U prostorijama HAK-a, AK Split održana konferencija za medije „Sigurno na ...

U prostorijama HAK-a, AK Split održana konferencija za medije „Sigurno na dva kotača“

U prostorijama HAK-a, AK Split održana konferencija za medije „Sigurno na dva kotača“
3. travanj 2014. -

 foto: PU SD

U prostorijama Hrvatskog auto kluba, Auto kluba Split, održana je tematska tiskovna konferencija povodom provođenja akcije „Sigurno na dva kotača“, na kojoj su uz predstavnike PU splitsko-dalmatinske, voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa Jozu Šituma i  policijskog službenika Mirka Matkovića iz Odjela prevencije, sudjelovali predstavnik Autokluba Split gospodin Igor Podrug, gospodin Jure Granić, predstavnik Udruge prometnih inženjera- ogranak „AMAC Split“, doktor Miho Sušić iz Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Split, policijski službenik Zvonimir Šakić predstavnik udruge motociklista „Blue Knights“ i gospodin Željan Rakela, predstavnik udruge motociklista „BMW Split“.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa gosp. Šitum je naveo kako je cilj ove akcije, a koja je sastavni dio Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa,  da se na početku motociklističke sezone, motociklistima, ali i svim ostalim sudionicima u prometu, ponovno skrene pažnja na opasnosti s kojima se motociklisti susreću u prometu, a koje su uzrokovane nenošenjem zaštitne kacige, zaštitne opreme, nepridržavanja prometnih propisa, ali i ponašanjem drugih sudionika u prometu, posebno vozača osobnih i drugih motornih vozila, navodeći kako se u provođenje ove akcije aktivno uključuju svi partneri vezani uz problematiku sigurnosti prometa na cestama. „Iako je iz statističkih podataka vidljivo smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća, odnosno povoljnije stanje sigurnosti ove skupine sudionika u prometu, zbog povoljnijih vremenskih uvjeta u narednom periodu očekuje se veći broj vozila ove kategorije na prometnicama, pa još jednom, s ciljem povećanja vlastite sigurnosti, upozoravamo vlasnike i vozače motocikla i mopeda, da provjere tehničku ispravnost uređaja na motociklima i mopedima, da koriste zaštitnu kacigu i zaštitnu opremu, ne voze prevelikim brzinama, te prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti“ istako je na kraju svog izlaganja voditelj Šitum. 

Igor Podrug, predstavnik AK Split istakao je kako je ova akcija rezultat dugogodišnje dobre suradnje s PU splitsko-dalmatinskom u domeni prevencije, naveo je kako su vozači motocikla i mopeda, uz pješake, najugroženija skupina sudionika u prometu, te je uputio apel svim sudionicima u prometu da obrate posebnu pozornost na motocikliste.

Doktor Miho Sušić iz Ustanove hitne medicinske pomoći Split istaknuo je kako je iz dosadašnjih iskustava razvidno da se, tijekom ljetnih mjeseci, uz zabilježena stradavanja motociklista bilježe i stradavanja biciklista, pa je potrebno posebnu pažnju posvetiti i ovim sudionicima u prometu.

Policijski službenik Zvonimir Šakić i Željan Rakela, kao predstavnici motociklistički udruga, još jednom su istakli važnost provođenja akcija vezanih uz sigurnost vozača motocikla i mopeda kojima je cilj mlađim vozačima ukazati na opasnosti u prometu  i obvezno korištenje zaštitne opreme. „Našim sudjelovanjem u akciji, koja je rezultat dobre višegodišnje suradnje sa splitskom policijom posebno u domeni prevencije, želimo utjecati na svijest svih motociklista da se, primjenom savjeta i upozorenja, može uživati u sigurnoj vožnji motociklom“ naglasio je Željan Rakela. 

Nastavak akcije planiran je za subotu, 5. travnja 2014., s početkom u 12.00 sati, na prometnom poligonu HAK-AK Split, na Poljudu u Splitu, kada će se održati aktivnosti u vještini vožnje motocikla i mopeda, uz predstavljanje uređaja, namijenjenih nadzoru prometa.

Po završetku programa sigurne vožnje na poligonu, održati će prigodni defile svih sudionika ulicama Grada Splita, od Poligona na Poljudu do Rive.


"Sigurno na dva kotača"
"Sigurno na dva kotača"

Vijesti za aktualni mjesec:


21.2.2018.Na omiškom području pronađeno 50 stabljika marihuane
21.2.2018.Sažetak u protekla 24 sata
21.2.2018.Dovršeno kriminalističko istraživanje: provalama počinili štetu od 120.000 kuna
21.2.2018.Krađa alata
20.2.2018.Sažetak u protekla 24 sata
20.2.2018.Otuđio novac iz trgovine
20.2.2018.Provala u ugostiteljski objekt
19.2.2018.Postani policajac: posjetite nas na Danu otvorenih vrata Policijske uprave splitsko-dalmatinske
19.2.2018.Sažetak u protekla 24 sata
19.2.2018.Pronađena marihuana i amfetamin
19.2.2018.Ozlijeđen 34-godišnjak
19.2.2018.Krađa novca i maslinovog ulja
19.2.2018.Promet tijekom vikenda
16.2.2018.Na prometnicama PU splitsko-dalmatinske provedena akcija "Pješak"
16.2.2018.Sažetak u protekla 24 sata
16.2.2018.Pronađena marihuana
16.2.2018.Napad na službenu osobu
16.2.2018.Sumnjiči se za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom
16.2.2018.Dovršena kriminalistička istraživanja za tešku krađu i krađu
15.2.2018.Poziv na testiranje kandidatima za radna mjesta u PU splitsko-dalmatinskoj


str.: 1 od 4. Ukupno: 69 zapisa.