POLICIJSKA UPRAVA SPLITSKO – DALMATINSKA
Trg Hrvatske bratske zajednice 9, 21 000 Split, tel.: +385 21 307 111
splitsko-dalmatinska uprava > Vijesti > Konferencija policijskih časnika za vezu

Konferencija policijskih časnika za vezu

Konferencija policijskih časnika za vezu
19. svibanj 2017. -

 FOTO: PU splitsko-dalmatinska

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj održava se tradicionalno godišnje okupljanje stranih policijskih časnika za vezu koji surađuju s hrvatskom policijom.

Prvi dio konferencije održan je  u prostorijama Prihvatno tranzitnog centra u Trilju, gdje se uvodno obratio Corrado Palmioti talijanski policijski ataše koji se u ime organizatora zahvalio na potpori u organizaciji ove konferencije. Istaknuo je kako vjeruje u snažnu izgradnju međunarodne policijske suradnje, zajedničke strategije u suradnji te zahvalio na prilici za ovim susretom.

Na samom otvaranju konferencije prisutne je pozdravio glavni ravnatelj policije Marko Srdarević koji je naglasio kako  je ovo tradicionalno okupljanje prilika za osnaživanje suradnje i razmjene informacija o aktualnim temama i događanjima, no što je još važnije i stvaranje osobnog kontakta i poznanstva.

 

Glavni ravnatelj policije iskoristio je ovu priliku da zahvali na otvorenoj, bliskoj i iskrenoj suradnji, te rekao da "u današnje vrijeme kada kriminalitet svake vrste ne poznaje granice kvalitetan odgovor na prijetnje nikako ne može doći samo s nacionalne razine. Svjesni smo važnosti međunarodne policijske suradnje, pravovremene informacije i dostupnosti zatraženog odgovora. Stoga svaka konferencija, svaki sastanak koji ima za cilj osnažiti spomenuto hvale je vrijedna inicijativa. I tu jasno želim naglasiti  spremnost hrvatske policije na otvorenu suradnju sa svima vama, na jačanje svih raspoloživih resursa  i kapaciteta kako bismo postigli zajednički cilj, a to je sigurnost svih naših građana."

 

Iskoristio je ovu priliku i u nekoliko riječi predstavio aktualna događanja u hrvatskoj policiji, te predstavio nekoliko strateških projekata koje provodi hrvatska policija. Uz spomenute projekte hrvatska policija intenzivno se priprema za schengensku reevaluaciju, jedan od najvažniji prioriteta, kako policije, tako i države Hrvatska. Vjerujem kako će intenzivne pripreme na uklanjanju nepravilnosti i usvajanju preporuka u konačnici polučiti pozitivan rezultat i kako će reevaluacija u studenom dobiti pozitivnu ocjenu, kazao je Srdarević.

 

Na kraju izlaganja glavni ravnatelj policije zahvalio je prisutnima na svemu što osobno čine da suradnja hrvatske policije i drugih policijskih organizacija bude na visokoj razini te naglasio kako su vrata hrvatske policije otvorena, kako u prisutnima vidi partnere, ali i prijatelje.

 

Gilio Toić Sintić pomoćnik načelnika Uprave za granicu održao je prezentaciju vezanu uz migracijsku situaciju i ulogu hrvatske granične policije u zaštiti državne granice. Pobliže je pojasnio kako hrvatska policija štiti svoju granicu u tri zone te koja sve tehnička sredstva i metode koriste u graničnoj kontroli i zaštiti državne granice. Naglasio je da upravo snažna suradnja temeljne, granične i kriminalističke policije daje izvrsne rezultate kod strateškog cilja hrvatske policije, zaštite državne granice.

 

Gordan Franjić voditelj Odjela EUROPOL-a u svojoj prezentaciji ukratko se osvrnuo na strukturu različitih jedinica za međunarodnu policijsku suradnju te njihovih uloga, te je prisutne upoznao s općim stanjem kriminaliteta te trendovima u 2016. godini. Dio svoje prezentacije posvetio je aktivnostima vezanim za punu implementaciju SIS II sustava i pripremu za schengensku reevaluaciju te sekundiranje policijskih službenika u Europol za potrebe rada na vanjskim granicama EU.

Na kraju svog izlaganja osvrnuo se na operativne prioritete kriminalističke policije.

 

Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec prezentirao je stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj, ključne sigurnosne pokazatelje i trendove u području sigurnosti tijekom ljeta. Sigurna turistička sezona, projekt je koji se u RH provodi od 2006. godine. Sigurna turistička sezona strateški je prioritet MUP-a zbog sve većeg broja stranih gostiju. Sigurnost ima važno mjesto u turizmu, što uz kvalitetu policijske usluge hrvatskoj policiji predstavlja glavni cilj. Borovec se osvrnuo na ovogodišnju turističku sezonu te prezentirao angažman stranih policajaca na hrvatskoj obali.

 

Marco Weiser časnik za vezu Savezne policije SR Njemačke uvodno je pojasnio područja odgovornosti Savezne policije te ulogu policijskih časnika van zemlje. Detaljno je prezentirao raspored policijskih časnika te naglasio da će zbog migracijske situacije broj policijskih časnika povećavati.

 

Corrado Palmiotti talijanski policijski ataše prezentirao je strukturu i nadležnost nacionalnog sjedišta za javnu sigurnost te važne aspekta međunarodne policijske suradnje. Giansaverio Caci zamjenik talijanskog policijskog atašea istaknuo je važnost sudjelovanja talijanskih policajaca na hrvatskoj obali tijekom ljeta, isto kao i tijekom zime kada su hrvatski policajci angažirani na talijanskim skijalištima. No istaknuo je i dobru suradnju hrvatske i talijanske policije u drugim aktivnostima, kao sto je prevencija kriminalnih aktivnosti i razmjena operativnih informacija.

 

Časnik za vezu Saveznog kriminalističkog ureda Martin Daske prezentirao je strukturu, nadležnost i ulogu BKA  s naglaskom na međunarodnu suradnju te nadležnostima za slučajeve kaznenih djela s međunarodnim aspektom. Policijske časnike za vezu BKA ima u 50 zemalja diljem svijeta.

 

U nastavku konferencije sudionici su posjetili Postaju pomorske policije Split gdje su  se upoznali s aktivnostima pomorske policije i Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka, dok će se danas prezentirat  aktivnosti Prihvatno tranzitnog centra Trilj, te donijeti zaključci konferencije.
Vijesti za aktualni mjesec:


19.1.2018.Sažetak u protekla 24 sata
19.1.2018.Dovršeno kriminalističko istraživanje
18.1.2018.Sažetak u protekla 24 sata
18.1.2018.Akcija u prometu
18.1.2018.Dovršeno kriminalističko istraživanje
17.1.2018.Osiguranje Europskog rukometnog prvenstva 2018. u Splitu
17.1.2018.Sažetak u protekla 24 sata
17.1.2018.Dovršeno kriminalističko istraživanje
16.1.2018.Sažetak u protekla 24 sata
16.1.2018.Razbojništvo u Splitu
16.1.2018.Provaljeno u prodavaonicu
15.1.2018.Sažetak u protekla 24 sata
15.1.2018.Nadzor prometa za vikend
15.1.2018.Sumnjiči se za razbojništvo
15.1.2018.Dovršeno kriminalističko istraživanje
15.1.2018.Pronađen duhan
15.1.2018.Održana javna okupljanja
13.1.2018.Glavni ravnatelj policije na Europskom rukometnom prvenstvu
13.1.2018.Priopćenje za javnost-EHF EURO 2018 u Splitu
12.1.2018.Policijski kapelan i dekan fra Žarko Relota blagoslovio djelatnike PU splitsko-dalmatinske


str.: 1 od 3. Ukupno: 58 zapisa.